Mladí, kteří hýbou světem VI.

Shinjiro Koizumi-Princ nového Japonska

„Je propastný rozdíl mezi tím být mladý v běžném životě a v politice. Je to frustrující, nejradši bych zestárl,“ Shinjiro Koizumi

Dnes dostojíme opět svému jménu a podíváme se na Dálný východ do Japonska na jednoho z tamních nejpopulárnějších politiků Shinjira Koizumiho, mladého člena japonského parlamentu, nového ministra životního prostředí a dle mnoha komentátorů i budoucího premiéra Japonska. Ačkoli dnes mu je již 38 let, o Shinjirovi se dá bez nadsázky říct, že se jako politik už narodil, jelikož jeho otec Junichiro Koizumi byl populárním japonským premiérem, a i celá rodina Koizumi byla významným hráčem v japonské politice už od počátku 20. století.
Shinjiro studoval ekonomii a později absolvoval i prestižní Columbia University v USA v oboru politických věd. Poté pracoval ve Washingtonu pro think thank CSIS zaměřený na mezinárodní politiku a jako výzkumník v Pacific Forum International v Honolulu zaměřeném na politický vývoj v oblasti Pacifiku. Poté začal pracovat pro svého otce Junichira jako jeho náměstek. Po otcově odchodu do politického důchodu byl pak Shinjiro v 28 letech místo něho přesvědčivě zvolen v jeho distriktu za pravicovou Liberální demokratickou stranu, která dominuje japonské politice už od konce 2. světové války. O tři roky později obsadil významnou funkci náměstka ministra pro obnovu severovýchodní oblasti Japonska po havárii ve Fukušimě a stal se zároveň i předsedou parlamentního klubu mladých zákonodárců v japonském parlamentu, což je bráno za důležitý stupeň na cestě k postu premiéra Japonska, a v září se stal ministrem životního prostředí v Abeho kabinetu.
Co se týče jeho názorů, je hrdý Japonec, ale je přesvědčen, že Japonsko si musí projít výraznými změnami a začít hrát důležitější roli v mezinárodní politice, stejně tak jeho strana LDP musí podle něj více reflektovat názory mladé generace. Pro budoucnost země je dle něj klíčové otevřít se světu, už kvůli zaplnění pracovních míst, jelikož Japonsko je nyní „nejrychleji se smršťující“ ekonomikou světa. Přejal i názory svého progresivního otce v oblasti jaderné energie, kterou nepovažuje za dlouhodobě udržitelnou jako hlavní zdroj energie. Podobně pokrokově nahlíží i na rodinu, zejména ohledně postavení žen. Podporuje např. politiku „womenomics“ vlády premiéra Abeho, která má za cíl doplnit prázdná pracovní místa včetně vedoucích pozic ženami a v oblasti práv LGBTQ+ je nakloněn zavedení stejnopohlavních manželství. Podporuje reformu školského systému a jako ministr životního prostředí se přirozeně věnuje hrozbě klimatické změny. Na summitu OSN ve svém projevu řekl, že „climate change“ musí přestat být nudné téma a začít být pro mladé lidi „zábavné, cool a sexy“. Rozhodně se tedy nedá říci, že by názorově vždy šel se zbytkem své konzervativní strany, k jejímuž vedení, včetně svého premiéra Abeho, byl mnohokrát velmi kritický.
Jeho schopnosti, výřečnost a charisma mu vynesly vysokou popularitu, přesto však bývá často osočován, že je „dědicem“ politického úspěchu své rodiny. Zajímavá je i jeho PR strategie, Shinjiro se totiž po vzoru svého otce na veřejnosti neobjevuje příliš často a cestuje více po venkově, čímž brání jistému „okoukání“ své osoby. Populárním se stal i jeho politický merchandising, zejména balené jídlo zvané v anglickém překladu „Shinji-Rolls“ (koláčkové rolky s příchutí zeleného čaje s jeho malovanou podobiznou na obalu).
Pokud Vás Shinjiro Koizumi zaujal, může to být pro Vás impuls pro větší zájem o Japonsko a jeho politiku, která se nás i díky němu, teď v době globalizace, bude postupně týkat stále více. #mladihybousvetem

Děkujeme za pozornost,
Váš TOP tým Středočeský kraj