Campus Polska Przyszłości 2023

V posledním srpnovém týdnu jsme měli možnost se zúčastnit Campusu Polska Przyszłości, kde se potkává polská opozice s mládeží a mají možnost spolu řešit další směřování Polska. Tento rok TOP tým reprezentovala tříčlenná delegace; za další české mládežnické organizace tam bylo mladé pirátstvo či zástupce mladých lidovců.

Na tomto (3.) ročníku bylo mnoho zajímavých hostů. Byli tu typičtí každoroční hosté jako: Rafał Trzaskowski (primátor Warszawy), Donald Tusk (ex-premiér) či Adam Szłapka (předseda strany Nowoczesna). Ale také na festival zavítali třeba: Vitali Klitschko (primátor Kyjeva), Mariusz Szczygieł (spisovatel zaměřující se mimo jiné i na ČR) a náš Miloš Vystrčil (předseda Senátu). Jakožto reprezentace ČR jsme měli možnost se soukromě s panem předsedou potkat a prodiskutovat různé agendy, které se týkají mladých, ať už jde o školství či participaci mládeže. Za setkání mu moc děkujeme!

Mimo tento formální program tvořený různými panely byly večer různé koncerty či jiné kulturní vložky. V rámci Campusu jsme měli jakožto mezinárodní účastníci možnost navštívit Gdańsk a v něm Evropské centrum Solidarności. Město se nám všem velmi líbilo a rádi se tam zase někdy vrátíme. Osobně mi přijde, že Campus šíří velmi dobrou ideu, že je důležité spolu mluvit, a to i když se neshodneme na všem. Myslím si, že taková akce nám v Česku chybí. Na konec bych ráda řekla, že celá akce byla vydařená a všichni jsme si ji moc užili a doufáme v to, že budeme příští rok znovu pozváni.

Autor: Karla Hyrníková