Summer Camp 2023

V průběhu třetího srpnového víkendu se konala naše tradiční letní „teambuildingová“ akce – Summer Camp. Výběr lokality letos padl na oblíbený Hotel Medlov, který se nachází na Vysočině, nedaleko Žďáru nad Sázavou. Zde se Summer Camp konal již poněkolikáté, a budeme se sem nejspíš i nadále s radostí vracet. Kombinace krásného prostředí (soukromí zajišťuje obklopení pozemku lesy a rybníkem – ideálním pro letní osvěžení) a vstřícnosti a ochoty personálu nám zajišťuje velmi příjemnou atmosféru a hladký průběh akce. Stejně jako skvělí hosté, kteří přijali naše pozvání a stali se součástí našeho bohatého programu.

Prodloužený víkend jsme zahájili ve čtvrtek večeří a PubQuizem, jehož otázky tvořili předsedové odborných sekcí. Přidali se k nám také přátele z Mladých lidovců, jejichž předsedkyně byla stejně jako v loňském roce členkou vítězného týmu. Následovala volná večerní zábava, do které se plynule zapojili všichni stávající i zcela noví členové TOP týmu.

Na sobotu jsme již měli naplánované aktivity s našimi váženými hosty. Dopoledne se nám věnoval Honza Slavík, který připravil workshop na téma AI (umělá inteligence). Bylo to velice zajímavé a vlastně uklidňující, když jsme se dozvěděli více detailů o tom, jak se umělá inteligence vyvíjela, a co nás pravděpodobně čeká v budoucnu. Na Honzu bylo spoustu dotazů z publika, především nás hodně zajímalo, které profese bude AI schopna v blízké době nahradit, a jak může ovlivnit politiku. Po volnější polední pauze za námi dorazila poslankyně Martina Ochodnická, se kterou proběhla diskuse, ve které jsme se hodně věnovali tématu skloubení aktivní politiky s rodinou, a snahy paní poslankyně toto téma mezi poslanci otevírat. Následovala diskuse s předsedkyní PS a TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou. Tentokrát jsme se hodně věnovali tématu nám mladým blízkému – a to komunikaci na sociálních sítích. Diskuse s oběma našimi političkami byly moc příjemné a podnětné. Obě si s velkým zájmem poslechly naše názory. Jsme moc rádi za možnost se setkat a otevřeně si vyměnit podněty s osobnostmi naší strany. Po diskusích už následovalo jen společné focení, večeře a volná zábava.

Sobota byla diskusemi vyloženě nabitá. Dopoledne jsme otevřeli tématem „obstrukční války s opozicí,“ o němž nám pohovořil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob. Následovali další hosté, tentokrát z komunální politiky – Lukáš Řádek, náměstek primátorky Hradce Králové, s nímž jsme se bavili o enviromentálního politice a Tomáš Aberl, brněnský radní, který nám zblízka představil politiku komunální. Bylo zajímavě si vyměnit zkušenosti s místní politikou z různých oblastí. Potvrdili jsme si, že komunální politika není tolik o tom, s jakými stranami v ní navazujeme spolupráci, ale především o konkrétních osobnostech. Po pauze na oběd nás čekal odpolední blok s poslancem Matějem Ondřejem Havlem a ministryní pro vědu, výzkum a inovace s Helenou Langšádlovou. Hlavní téma mělo být „Mladí a politika,“ ale dotazy nás dle očekávání opakovaně zavedly na téma školství. Trošku jsme také navázali na téma předešlého dne, a to skloubení fungování rodiny s aktivní politikou. Paní ministryně nás po konci debaty musela opustit, i tak moc děkujeme za to, že k nám vážila cestu a udělala si na nás čas. Pan poslanec s námi zůstal ještě o něco déle a mohli jsme si s ním tak v průběhu večeře a následného volného programu neformálně pohovořit. Tím skončil nabitý oficiální program a čekala nás poslední noc v hotelu Medlov.

Všem hostům moc děkujeme za návštěvu, díky nimž byl i letošní program nabitý zajímavými diskusemi a milými setkáními. Děkujeme také organizaci Konrad Adenauer Stiftung za podporu konání Summer Campu. Poděkování samozřejmě patří taktéž účastníkům, kteří vytvořili opět příjemnou atmosféru. Tak ahoj, a zase za rok! 🙂

Autor: Hana Hanigerová