TOP tým v nejstarší republice světa

V říjnu proběhl po dlouhé přestávce další kongres YEPP (mládeže evropské lidové strany). Kongres pod názvem Conference on the better future of Europe se uskutečnil v San Marinu a TOP tým u toho nemohl chybět.

I po dlouhé cestě jsem byl po příjezdu do San Marina nadšený, mohl jsem se totiž konečně vidět s našimi přáteli ze zahraničí fyzicky či potkat spoustu inspirujících mladých lidí se zájmem o politiku. Hned první den pro nás organizátoři připravili několik zajímavých panelů, kde vystupovali zajímaví hosté včetně europoslanců či místních ministrů.
Odpoledne jsme se pak naplno dali do práce na rezolucích, které zdůrazňovaly témata, jež trápí naši generaci. V podvečer jsme se pak vydali poznávat místní malou, zato však krásnou republiku, dozvěděli jsme se mnohé zajímavosti o tomto srdci demokracie. Při návštěvě místního parlamentu jsme dokonce měli tu čest být přijati na audienci u místních hlav státu, kapitánů regentů.

I druhý den jsme měli na programu zajímavé debaty, v jedné z nich dokonce vystupoval Vít Miklušek nový místopředseda YEPP. Vítkovi bych chtěl ještě jednou pogratulovat a zmínit tento velký úspěch. Vít totiž uspěl jako společný kandidát všech stran YEPP z Česka a Slovenska a stal se tak prvním českým místopředsedou téměř po dvaceti letech. Tento úspěch tak otevírá nové příležitosti pro české mládežnické organizace.

Kongres dále pokračoval dokončováním práce na rezolucích, které se týkaly témat jako je zalesňování, energetická krize nebo perspektivy mladých lidí. Udělalo mi velkou radost, že jsme mohli rezoluce jako TOP tým podpořit, ale rovněž že se na nich shodla naprostá většina mládežnických organizací napříč Evropou.

Z kongresu si tak odvážím nejen pocit dobře odvedené práce, ale rovněž i nové znalosti, a hlavně jsem však nadšený, že jsme se po dlouhé době mohli potkat s našimi zahraničními partnery.

Max Špachta