Virus nesmí zabít demokracii!

TOP týmu, mládežnické organizaci TOP 09, se podařilo v YEPP, platformě sdružující mladé politiky ze stran Evropské lidové strany (EPP), prosadit rezoluci upozorňující na současný vývoj v Maďarsku. Součástí rezoluce kritizující vládní kroky vedoucí k oslabování demokratických institucí a umlčování politické opozice je i výzva k vyloučení organizace Fidelitas z YEPP.

TOP tým se tak zařadil vedle ostatních organizací v rámci YEPP, které se snaží chránit hodnoty právního státu a demokracie. “Nyní v době, kdy sledujeme snahy některých vlád zneužít nouzový stav ku vlastnímu prospěchu, musíme my jako budoucí generace Evropy ukázat, že demokracii a právní stát musíme chránit vždy!“ vysvětluje 1. místopředseda TOP týmu Karel Pelikán důvody, které vedly TOP tým k podpoře rezoluce.

„Členové TOP týmu již delší dobu se znepokojením sledovali snahy o podkopání právního státu a demokratických hodnot ze strany vlády Viktora Orbána. Nedávný krizový zákon se pro nás stal poslední kapkou, po které již pomyslný pohár trpělivosti přetekl,“ shrnuje předseda zahraničí sekce TOP týmu Jonáš Syrovátka.

Součástí rezoluce je také zahájení procesu vyloučení mládežnické organizace strany Fides – Fidelitas – z YEPP. „Bohužel, konstruktivní dialog s Fidelitas již delší dobu není možný a v současné době nevidím jiné možné řešení, než k vyloučené této organizace“ říká Pelikán. O setrvání Fidelitas v YEPP se s největší pravděpodobností rozhodne na podzim na pravidelné sněmu. TOP tým však má již nyní jasno a bude se snažit vyloučení této organizace prosadit a tím ukázat, že mladým politikům Evropské lidové strany záleží na hodnotách demokracie a právního státu.