Mladí, kteří hýbou světem II.

Mladí, kteří hýbou světem II.
Emma Watson – Princezna bojovnice

„Pokud mám být princeznou, tak budu princeznou bojovnicí,“ Emma Watson

Emmu Watson netřeba dlouho představovat, jedna z těch celebrit, kterou asi nemůžete nemít rádi, ztvárnila čarodějku Hermionu v Harry Potterovi nebo třeba Bellu v pohádce Kráska a zvíře. Známe jí i z nového snímku The Circle. Tím však její činnost ani zdaleka nekončí.
Emma je aktivistkou za práva žen a rovněž přesvědčenou feministkou. V roce 2014 absolvovala univerzitu Brown a téhož roku se stala ambasadorkou dobré vůle OSN pro ženy. Už předtím však navštívila Zambii a Bangladéš, kde se aktivně zasazovala o vzdělání pro zdejší mladé dívky. Její první projev v New Yorku, kde prohlásila, že je feministkou a mluvila o svých zkušenostech se sexismem ve společnosti od doby, kdy jí bylo 8 let, měl velmi široký ohlas, a například nositelka Nobelovy ceny míru Malala Yousafzai z Pákistánu dokonce Emmě prozradila, že se po jeho zhlédnutí rozhodla také označovat za feministku. Emma tak přispívá k podpoře práv žen a genderové rovnosti a stala se i tváří kampaně HeForShe, která usiluje o překonání stereotypů o obou pohlavích, díky čemuž se Emmě daří překonávat i stereotypy o feminismu samotném, a to od toho, že se jedná o „propagaci nenávisti k mužům“ a týká se jen žen po absurdní představu, že feministka nemůže fotit svlečená, což Emma sama zažila, a asi to dokazuje, že je opravdu pořád co vysvětlovat.
Emma by si taktéž přála, aby bylo v politice více žen. Jednou z jejích zajímavých činností je i založení čtenářského klubu „Our Shared Shelf“ zaměřeném na feministické ideály a diskuse o nich na sociální síti Goodreads, který má nyní zhruba 225 000 členů, a jedná se tak o největší skupinu na této platformě. V roce 2015 jí pak ve věku pouhých 25 let časopis TIME zařadil mezi 100 nejvlivnější osobností na 26. místo.
Kromě obhajování práv žen se Emma věnuje i propagaci sociálního hnutí „Fair Trade“, které se stalo populárním i v České republice a podporuje produkci bez podílu dětské práce, za kterou pracující dostanou spravedlivou mzdu.
V nedávné době se Emma také podílela na vzniku bezplatné telefonní linky specializované na právní pomoc ženám v Anglii a Walesu, které se v práci setkaly se sexuálním obtěžováním, kterou založila charita Rights of Women. Letos v srpnu se také zúčastnila summitu G7 v Paříži.
Pokud Vás Emma zaujala, můžeme Vám doporučit zhlédnout některé její projevy anebo jí sledovat na sociálních sítích.

Děkujeme za pozornost,

TOP Tým Středočeský kraj #mladihybousvetem