Exkurze do Evropského parlamentu

V polovině dubna se členové TOP týmu z několika krajských organizací vydali na cestu do Evropského parlamentu ve Štrasburku. Cesta byla sice únavná, ale naplňující a plná dojmů o naší studijní cestě na pozvání našeho europoslance Luďka Niedermayera.

První den jsme podnikli exkurzi tímto impozantním městečkem, které oplývá památkami v čele s katedrálou Notre-Dame. Naše srdce, ale dobyly malebné domečky v centru města. Den byl výsledně završen večeří v místní restauraci a povím Vám, že Francouzi tedy umí vařit přímo skvěle. Večerní příjezd na hotel byl odměnou po celodenním programu.

Druhý den pro nás byl nejdůležitější, neboť právě tehdy proběhla prohlídka do parlamentu. Nejprve nás pan Niedermayer zasvětil blíže o zdejším fungování a poté jsme zamířili až do samé zasedací místnosti všech 751 europoslanců na poslední plenární schůzi do skončení jejich volebního období.

Po této skvělé zkušenosti jsme se opět odebrali do centra města, kde pro nás nachystali tradiční kuchyni přímo z Alsaska. Musím říct, že jsme si pochutnali, dopravili se na hotel a pomalu se chystali ke spánku. Jako poslední bod našeho programu před odjezdem do ČR si pro nás připravili ještě menší exkurzi francouzské čokoládovny spojenou s ochutnávkou pralinek nebo koupí čokoládového piva. Zpátky nás čekala dlouhá cesta, kdy jsme vše probrali a pokusili se nabrat sílu spánkem.

Jan Tichánek – TOP tým Moravskoslezský kraj