Debatovali jsme s Leošem Hegerem. A bylo to TOP!

Hostem další TOP debaty, která proběhla ve středu 26. dubna, byl docent Leoš Heger, bývalý ředitel Fakultní nemocnice v Hradci Králové a ministr zdravotnictví.

V první části mluvil Leoš Heger o kvalitě českého zdravotnictví, vzdělávacím systému lékařů nebo například o problematice udržitelného financování zdravotnického systému. České zdravotnictví označil za kvalitní, nicméně podfinancované vzhledem k evropskému standardu, což si vybírá svoji daň zejména na platech personálu. Jako největší nedostatek vzdělávacího systému uvedl malé propojení s praxí. Spolu s moderátorem Janem Kavalírkem se následně dotkli i tématu spoluúčasti pacientů či metod, jak zvýšit konkurenci mezi zdravotními pojišťovnami.

Velmi aktivní bylo i publikum, které mělo na řečníka mnoho dotazů. Vedle diskuse s moderátorem se tak vedla i bohatá výměna názorů s ostatními přítomnými hosty, v které se dostalo například na porodnictví, morální kredit lékařů nebo na skutečnost, že jich mnoho vyjíždí do zahraničí.

Druhá část debaty byla věnována obecné politické situaci a politice TOP 09. V té Leoš Heger shrnul přípravy programu pro podzimní sněmovní volby a informoval o roadshow VIZE 2030. Došlo i na zhodnocení současné kondice a preferencí TOPky či na to, jakou situaci můžeme očekávat po sněmovních volbách a s kým by eventuálně byla TOPka připravena usednout v koalici.

„Pan docent byl výborný. Je velmi příjemný řečník, na kterém je vidět, že ho dotazy z publika skutečně upřímně zajímají. I ty komplikované z nich se snaží konstruktivně uchopit, podívat se na ně z pohledu tázajících a odpovědět, což je zejména v tak citlivém oboru, jako je zdravotnictví, velmi důležité.  Věřím proto, že se debata hostům líbila a budou se těšit na další, které připravujeme,“ uzavřel moderátor večera a předseda TOP týmu Jan Kavalírek.