TOP tým uspořádal pod hlavičkou Asociace mládežnických politických organizací panelovou diskusi o V4 a evropské integraci

Zajímavou panelovou diskusi o aktuálním geopolitickém tématu: „Role Visegrádské čtyřky ve světle krize evropské integrace“ uspořádal TOP tým pod hlavičkou Asociace mládežnických politických organizací (AMPO). Akce se konala 5. 5. 2016 na půdě Vysoké školy ekonomické v Praze. Diskutovat přišli zástupci politických stran, jejichž mládežnické organizace jsou sdruženy v Asociaci: Za TOP 09 pan PhDr. Marek Ženíšek, Ph.D., poslanec Parlamentu ČR, za KDU-ČSL Mgr. Ondřej Benešík, poslanec Parlamentu ČR, za ČSSD PhDr. Lukáš Kaucký, náměstkem ministra zahraničních věcí a za ODS pan Marek Benda, poslanec Parlamentu ČR.

Diskuse se soustředila kolem třech podtémat: V4 a její vztah k Ukrajině a Rusku, V4 a její přístup k užší evropské integraci a budoucnost V4 a české zájmy v rámci tohoto uskupení.

Během diskuse zaznělo, že země V4 sdílejí dějinné zkušenosti, žel i zkušenosti s totalitními režimy a že své bezpečností záruky spatřují v silné atlantické vazbě a stabilní Evropě, k čemuž V4 poskytuje společný nástroj při prosazování zájmů v evropských strukturách. Pokud jde o další užší integraci Evropy, převládal spíše realistický názor: další rychlá užší integrace není na pořadu dne, státy střední Evropy se musí snažit udržet současné svobody.

Podle diskutujících V4 není přežitou institucí a v budoucnu bude i nadále nástrojem středoevropské politiky v rámci Evropy, ba dokonce, Polsko má ambice skupinu rozšířit a cítí se občas jejím motorem. Pokud jde o české zájmy, ač nejsou zcela vždy státy V4 jednotní, je pro ČR prospěšné svoji evropskou politiku se svými středoevropskými přáteli koordinovat, když je to možné. V4 je totiž stále potřebným spojenectvím států střední Evropy, jak ukázaly nedávné události.

Diskuse se uskutečnila za přispění Friedrich Ebert Stiftung.