Nejmladší politický vězeň v Rusku

Patnáct let je minimální věk pro vstup do mládežnických organizací politických stran, platí to i v České republice. Přibližně v tomto věku se někteří lidé začínají rozhlížet kolem sebe a všímat si, kde, jak a proč žijí. Některé to vede ke studiu sociálních a politických věd na univerzitě, jiné k aktivismu. Narodil jsem se a vyrůstal v Rusku. Moje rodina, možná jedna z tisíce dalších, sledovala politiku a situaci v rodné zemi. Moji rodiče podporovali demokratické reformy, které nás měly vyvést ze socialistické hrůzy do nové fáze vývoje. Moji rodiče také nepodporovali nového prezidenta Putina, hlasovali ve volbách proti němu, proti jeho stranám, podporovali demokratické a liberální politiky. Proto není divu, že když mi bylo 15 let, „ohlédl jsem se a viděl“ kde žiji. A pokusil jsem se něco udělat, abych to změnil (podrobnosti o tom nejsem připraven sdílet, protože v Rusku mám ještě příbuzné). Ve skutečnosti to začalo ještě dříve, přibližně v letech 2013–14, kdy mi bylo 11 a 12 let. Ale v tomto článku bych však chtěl mluvit o člověku, kterému je také teď 15 let. A následujících pět let stráví v ruském vězení za „účast v teroristické organizaci“.

Arsenij Turbin se narodil ve Spojených arabských emirátech. V rodině Araba a Rusky, avšak po rozvodu rodičů se s matkou odstěhoval do rodné Orlovské oblasti. Ve škole ho kolektiv nepřijal. Rasistické a sprosté urážky, šikana, výzvy k návratu „domů do Afriky“. Ředitel a učitelé se na to dívali skrz prsty, a dokonce na chlapce křivě svědčili. Jednou byl brutálně zbit, vyhozen na ulici při teplotě minus 19 stupňů, a kvůli tomu byl měsíc nemocný. Opakovaně měnil třídu, účastnil se školních olympiád – byl laureátem v geografii, ruštině a angličtině. Avšak to ho před učitelskými útoky nezachránilo. Jako každý mladý člověk, který snáší nespravedlnost v tomto světě, začal hledat autority. Neočekávaně se jimi stali… Vladimir Putin a Alexej Navalnyj. Brzy však Navalnyj zvítězil nad Putinem v boji o chlapcovu mysl. A na konci dubna 2023 chlapec zavolal do vysílání ruského opozičního televizního kanálu „Dožď“ (nyní vysílajícího z Nizozemska) a řekl, že je zklamán válkou, Putinem, a že propagandu, kterou ukazují ve školách, považuje za nesmysl. Tento úryvek vysílání se svou účastí zveřejnil na svém YouTube kanálu. Poté byla jeho matka předvolána do školy a chlapec video smazal.

Po začátku letních prázdnin (v Rusku začínají 1. června) se chlapec spojil s Legií «Svoboda Ruska», která bojuje na straně Ukrajiny. Chlapec vyjádřil přání roznášet letáky a zanechal své kontakty. V létě aktivně komentoval dění v zemi, včetně Prigožinovy vzpoury, útoku dronů a útoku na Krymský most. Také roznášel ant Putinovské letáky do poštovních schránek sousedů. Několikrát požádal svého přítele, aby ho vyfotografoval s bílo-modro-bílou vlajkou. Koncem srpna k němu domů přišlo FSB s prohlídkou.

Následující den byli chlapec a jeho matka předvoláni k výslechu, kde chlapec řekl, že od roku 2023 „začal projevovat zájem o liberalismus“ a pochopil, že v zemi „není svoboda slova a nezávislá média“, a proto neschvaluje „politiku vlády našeho prezidenta Ruské federace Vladimira Vladimiroviče Putina“. Po začátku školního roku zahájilo FSB proti Arsenijovi trestní řízení. Po výslechu u vyšetřovatele chtěli chlapce poslat do vazby, ale soud rozhodl ponechat ho v domácím vězení a později mu dovolili vycházet z domu, ale zakázali mu používat internet. Mezitím FSB vedlo případ k soudu a falšovalo důkazy. V říjnu byl Arsenij poslán na psychiatrické vyšetření, které ho vyděsilo. Poté se šikana ve škole jen zesílila, což vedlo matku k tomu, aby ho v prosinci 2023 převedla na domácí vzdělávání. V únoru 2024 mohlo být jeho trestní řízení uzavřeno, ale byla k němu přidělena nová vyšetřovatelka, která zfalšovala důkazy proti němu, přinutila spolužáky a známé svědčit proti němu a někteří uvedli, že „zastával neonacistickou ideologii“. V květnu Arsenij složil zkoušky, které ruští školáci skládají po 9. třídě.

V červnu mu bylo povoleno používat internet a, zřejmě na radu právníků (obrana se snažila prokázat, že chlapec se vzdal svých „liberálních“ názorů), začal psát příspěvky na podporu vlády a  publikovat symboliky podporující válku. Svou vinu Arsenij neuznal. Dne 20. června 2024 ho vojenský soud shledal vinným a odsoudil ho k 5 letům vězení. Mezinárodní organizace Memoriál označila Arsenije za poltického vezně.

Ano, můžeme říct, jaký hloupý kluk, který nevěděl, co ho může čekat. V „vegetariánských“ letech (2017) jsem se bál něco dělat, ale co musí cítit lidé, kteří chtějí něco udělat, ale bojí se, že k nim v 5 ráno přijde FSB a obviní je za jakéhokoli zmínění Navalného nebo kritiky války – trestní řízení a pobyt v táborech. Tento chlapec to nevěděl, a je mi líto jeho a jeho matky. Nyní bude jeho život a život jeho matky zničen až do konce tohoto kanibalského režimu. Který, jak se nyní zdá, nemá konce.

Ani jeden český dezolát který chodí na „pochody za mír“ a šíří ruskou propagandu, nezažije celý rozsah hrůzy, strachu a zoufalství, jako Arsenij Turbin.

Post scriptum.

Ústava Ruské federace – Článek 29.

  • Každému je zaručena svoboda myšlení a slova.
  • Není povolena propaganda nebo agitace podněcující sociální, rasovou, národní nebo náboženskou nenávist a nepřátelství. Zakázána je propaganda sociální, rasové, národní, náboženské nebo jazykové nadřazenosti.
  • Nikdo nemůže být nucen k vyjádření svých názorů a přesvědčení nebo k jejich odmítnutí.
  • Každý má právo svobodně hledat, přijímat, předávat, vyrábět a šířit informace jakýmkoli legálním způsobem. Seznam informací, které tvoří státní tajemství, je určen federálním zákonem.
  • Zaručuje se svoboda hromadných sdělovacích prostředků. Cenzura je zakázána.

Autor: Gheorghi Evstafyev