Panu Prezidentovi

Vážený pane prezidente Havle,

již je tomu deset let, co jste nás opustil a nemůžu říct, že by se naše země, po Vašem skonu, posunula kupředu, ba ani zůstala na stejné úrovni. Téměř osm let byli u vlády populisté a na hradě sedí karikatura na prezidenta. Lidskost se stejně jako slušnost vytratila z české politiky a nahradily je hamižnost, lživost a přetvářka. Andrej Babiš a Miloš Zeman uvrhli, spolu se svými spolupracovníky, zemi do hlubokého kolapsu, společenského i hospodářského. Lživí lidé pod sebe nahrabali, co mohli a občané věří politikům mnohem méně, než tomu bylo za Vašeho úřadování. Ještě naše děti se budou vzpamatovávat ze špatného vedení naší země v minulém desetiletí. Je velkým paradoxem, že jakmile odešel jeden z největších hrdinů naší historie, disident-osvoboditel, svět jako by potemněl a ze stínů začali vylézat slizští tvorové a napadat jednotu českého národa. 

Jak Vy jste sám říkal:

„Úkolem nadcházející éry je radikální obnova lidské odpovědnosti. Naše svědomí musí dohnat náš rozum, jinak jsme ztraceni.“  – Václav Havel

A proto jsem velmi rád a věřím, že Vy byste byl také, že stále existují lidé, kteří na Vás vzpomínají a drží se odkazu, který jste stvořil. Za všechny bych vypíchl Vašeho věrného přítele a spolupracovníka Michaela Žantovského, který na mou otázku – Jaký byl podle Vás pan Havel a kdybyste mu mohl cokoli vzkázat, co by to bylo? odpověděl velmi upřímně:

Byl to slušný, pokorný, přemýšlivý a vtipný člověk a dobrý kamarád. Vzkázal bych mu, že se snažíme táhnout káru dál a ať na nás počká. – Michael Žantovský pro toptym.cz

Po uskutečněných volbách v roce 2021 se ovšem situace alespoň trochu obrátila a věřím, jako mnoho občanů tohoto státu, že nová vláda navrátí naší zemi prestiž a slušnost, kterou jsme měli za Vašeho prezidentování. Moc bych si přál vidět Váš úsměv, který jsem spatřil jen v televizi a který mi ve Vás vždy připomínal hodného dědečka, když jste se z nebe díval na konec populistické vlády v České republice a v pátek na vznik té nové, která snad do politiky vrátí hodnoty, které jsme měli za listopadové revoluce. 

Autor: Matyáš Paulíny