O exekucích s Markem Hilšerem

V pondělí 2. 3. 2020 se pod záštitou TOP týmu konala přednáška na téma exekuce s panem senátorem Markem Hilšerem v příjemném a inspirativním prostředí Skautského institutu v Praze.

Na začátku zdůraznil, že není odborník, a může nám tedy nabídnout „pouze“ pohled politika, který se tímto tématem dlouhodobě zabývá. Přibližně během hodiny nás provedl historickým vývojem v této oblasti nejenom z pohledu dat a grafů, ale také z pohledu legislativního.

Ukázal nám, že se v naší zemi zjevně docházelo k obchodu s chudobou, přičemž nebyly ušetřeny ani děti. Ti, kteří se na tomto přiživili, byli více či méně součástí politické síly, která prosadila tyto pro ně výhodné zákony. Stopy vedou k bývalému ministrovi Němcovi, současnému prezidentu Zemanovi nebo k HomeCreditu pana Kellnera. Pan senátor zdůraznil, ať si případný závěr uděláme sami.

Diskuse po přednášce u piva byla velmi zajímavá a živá. Padala spousta dotazů a hlavním diskutovaným problémem byla otázka teritoriality exekutorů. Jeden z diváků, který se 15 let věnuje exekucím z pozice bankéře, upozornil, že nyní mohou být legislativní reakce na problematiku exekucí přehnané ve smyslu opačného extrému.

Děkujeme moc všem příchozím a především těm, kteří byli aktivní v diskuzi.