Mladí, kteří hýbou světem IV.

 

Mladí, kteří hýbou světem IV.
Jordon Steele-John – Senátor na vozíku

„Budoucnost patří mladým lidem,“ Jordon Steele-John

Jelikož Austrálie navzdory mylným výrokům našeho prezidenta skutečně má Senát (druhou komoru parlamentu), může v něm na svém invalidním vozíku zasedat i nejmladší senátor v dějinách Austrálie Jordon Steele-John reprezentující stát Západní Austrálie, kde byl letos již podruhé zvolen za tamní stranu zelených.
Jordonovi je 24 let, původem je Angličan a na jeho křeslo ho poutá dětská mozková obrna (DMO). V roce 2017 nahradil v horní komoře senátora Scotta Ludlama, který musel kvůli svému novozélandskému občanství rezignovat, jelikož v Austrálii je zákonodárcům zakázáno mít dvojí občanství. Jordon se naopak svého britského občanství vzdal, když mu bylo 18 let a mohl tak přerušit své univerzitní studium historie a politologie, aby dějiny své země sám přepsal. Už před svým zvolením byl ale aktivním obhájcem práv lidí s postižením, v čemž pokračuje i nyní ve svém úřadu. „Není to o pomoci lidem v neschopnosti ale o pomoci lidem s různým stupněm schopnosti,“ říká optimisticky.
Jordon se považuje především za reprezentanta mladých lidí a lidí s postižením, sám zmiňuje, že jako chlapec na vozíčku se silným anglickým přízvukem (kterému se odnaučil díky nadšenému poslouchání audioknih Harryho Pottera) se setkal s mnoha silnými a škodlivých stereotypy, které život lidí jako on provází, a proto se je usilovně snaží vyvracet.
Jeho rodina dříve podporovala anglické labouristy a později i australskou Labor Party jako hlavní sílu v obhajobě sociální spravedlnosti. Ovšem Jordan byl dle svých slov zklamán jejich politikou v oblasti ochrany klimatu a migrační politiky, kde se podle něj australští laboristé pod premiérem K. Ruddem doslova „zaprodali“ (např. tzv. PNG solution, za které australská vláda byla a dodnes i za celou svou migrační a azylovou politiku je kritizována nejen tamními zelenými ale i lidskoprávními organizacemi včetně OSN), a proto dnes Jordon i jeho rodina volí stranu zelených.
Jordon je známý svou podporou návrhu na zavedení volebního práva už od 16 let a přál by si, aby australská vláda více investovala do videoherního průmyslu, který považuje za kulturně, umělecky i ekonomicky důležitý. Jako zelený jednoznačně podporuje i daň ze znečišťování oxidem uhličitým, práva LGBTQ+ komunity nebo legalizaci marihuany.
Nutno dodat, že navzdory jeho omezenému pohybu Jordonovi rozhodně nechybí energie při prosazování jeho ideálů a letos mu byla udělena za jeho boj za práva lidí s postižením i McKinnonova cena.
Pokud byste se o Jordonovi chtěli dozvědět více, můžeme doporučit sledovat ho na Twitteru nebo si pustit některé jeho projevy v australském Senátu.

Děkujeme za pozornost,

Váš TOP tým Středočeský kraj #mladihybousvetem