Mladí, kteří hýbou světem III.

Mladí, kteří hýbou světem, III. díl – Sebastian Kurz

Sebastian Kurz – Maturant i mladý Metternich

„Pokud je váš nízký věk problém, nezoufejte, můžete se spokojit s tím, že se ten problém bude zmenšovat s každým dalším dnem,“ Sebastian Kurz

Ministr zahraničí, předseda největší rakouské politické strany a nakonec spolkový kancléř, přitom na všech postech historicky nejmladší. Sebastian Kurz se ve 33 letech může chlubit úspěchy jako málokterý politický matador na konci své kariéry.
Svou politickou kariéru začal v 17 letech v mládežnické organizaci rakouské lidové strany ÖVP a ve 22 letech se již stal předsedou její buňky ve Vídni. Poté na sebe upozornil během voleb do vídeňského Landtagu, a to zejména svou kontroverzní kampaní „Schwarz macht Geil“ (Schwarz- tradiční barva ÖVP, Geil- německy „nadržený“), při které jezdil v černém hummeru („Geilomobilu“) s vyzývavě oblečenými děvčaty, což bylo opozicí i veřejností kritizováno jako sexismus. Sebastian se však přesto do vídeňského zemského sněmu dostal a později získal i pozici státního tajemníka pro sociální integraci na ministerstvu vnitra. První velké mety ovšem dosáhl, když byl v pouhých 27 letech jmenován ministrem zahraničních věcí. Na počátku svého ministrování nesl přezdívku „maturant“ kvůli nízkému věku, avšak díky svému talentu, obratné politice a tvrdšímu přístupu k migraci rychle získal na popularitě a brzy mu média přiřkla titul „mladý Metternich“. Vstříc volebnímu propadáku v prezidentských volbách 2016 a klesajícím preferencím si pak ÖVP zvolila Sebastiana, svého nejpopulárnějšího politika, do čela strany, čehož se energicky chopil a začal stranu reformovat, což se projevilo i ve změně barvy strany z černé na tyrkysovou. ÖVP pod ním příští volby 2017 vyhrála a Sebastian se stal spolkovým kancléřem. Ve stejném roce ho časopis Time zařadil do žebříčku deseti lídrů příští generace.
Jedná se o pravicového politika. Po volbách 2017 vstoupil za hlasité kritiky do koalice s radikálně pravicovou FPÖ a zároveň této straně začal přebírat i její voliče. Jeho kabinet zrušil zákaz kouření v restauracích (byť neúspěšně) z doby poslední vlády. Kontroverzní byla jeho opatření v oblasti sociální integrace, která se týkala omezení pro získání minimálního příjmu od státu na základě znalosti německého jazyka a vzniku speciálních tříd pro výuku němčiny pro děti s její nedostatečnou znalostí a to navzdory odporu škol a obviněním z diskriminace. Jakožto lidovec zastává konzervativní názory i v kulturně-morálních otázkách, vyslovil nesouhlas i s rozhodnutím ústavního soudu, které umožnilo stejnopohlavním párům uzavírat manželství. Na mezinárodním poli pak věnuje velké úsilí otázce jaderného odzbrojení, ke kterému jako ministr v roce 2014 uspořádal i mezinárodní konferenci ve Vídni.
Politice Sebastian podřídil svůj osobní život a ukončil i studium práv ve Vídni, ovšem již dříve prohlásil, že celý život v ní určitě strávit nechce. Ač se může zdát, že ani nemá zrovna růžové vyhlídky, protože jeho vláda nedávno kvůli skandálu předsedy koaliční FPÖ padla, vyvedeme Vás z omylu, protože 10 dní před nadcházejícími předčasnými volbami přisuzují ÖVP průzkumy náskok 12 % na druhé sociální demokraty. Takže pokud Vás Sebastian Kurz zaujal, doporučujeme je sledovat. #mladihybousvetem

Váš TOP tým Středočeský kraj