Konference TOP týmu – Budoucnost EU pohledem mladých: Výzvy a příležitosti

V polovině září zorganizoval TOP tým ve spolupráci s europoslancem Luďkem Niedermayerem a nadací Konrad-Adenauer-Stiftung víkendové setkání pro mladé lidi, kterým není budoucnost Evropské unie lhostejná.

Setkání začalo v prostorách pražské Pracovny pátek 14.9. odborným panelem, který se věnoval globálnímu postavení EU. Panel, který moderovala Vlaďka Mušálková z AMO, uvedl europoslanec Luděk Niedermayer. Na panelu dále vystoupila bývalá velvyslankyně ČR při EU Milena Vicenová a Marek Souček z úřadu vlády. Řečníci seznámili účastníky s evropskými institucemi, které se zabývají zahraniční politikou EU a hlavně prací COREPER II. Řeč přišla i na aktuální témata jako je brexit, expanze Ruské federace a změny v pravidlech mezinárodního obchodu, o které se snaží USA.

Diskuze byla streamována live and na její záznam se můžete podívat na https://www.youtube.com/watch?v=BTW6kRxzNr0

Sobota patřila hlavně účastníkům, jejich názorům a prezenčním dovednostem. V malých skupinkách diskutovali nad evropskými tématy a připravili krátkou prezentaci o svých závěrech, které mohou posloužit jako základ pro program do blížících se evropských voleb. Jejich prezentace pak zhodnotili a okomentovali experti na evropské záležitosti. V dopoledním bloku, který se věnoval budoucnosti EU a zahraničními a bezpečnostními tématy to byla poslankyně Helena Langšádlová a Lucie Tungul z TOPAZ. Odpoledne pak své komentáře na ekonomická a hospodářská témata nabídl europoslanec Luděk Niedermayer a Radek Špicar ze Svazu průmyslu ČR. Všechny závěry jsou zveřejněny v závěrečném dokumentu, který si můžete pročíst níže.

Na závěr celého setkání proběhl marketingový workshop s Davidem Bradou, který účastníkům připomněl, jak vznikala kampaň do minulých evropských voleb a ukázal, jak vznikají pozitivní volební sdělení. Účastníci si ve skupinkách pak mohli sami vyzkoušet volební hesla a odůvodnění k nim.

Akce se kromě členů TOP týmu zúčastnili i mladí politici ze Slovenska, mSTAN, TOP 09 a bývalý stážisti europoslance Luďka Niedermayera. Přes krásné počasí se na setkání sešlo okolo 50 mladých lidí. Je skvělé vědět, že i přes velice nízkou podporu členství ČR v EU mezi českými občany, se najdou mladí lidé, kteří členství nejen podporují, ale zajímají se i o konkrétní evropská témata a chtějí se podílet na aktivním členství naší republiky v evropském projektu.

Evropská unie EU – pohledem mladých lidí shrnutí a doporučení_final