TOP tým upřednostňuje lidská práva před pandou

V den, kdy si Česká republika připomínala komunistický převrat, který na desetiletí svrhl naši zem do totality, byla na pražském magistrátu odhlasována Dohoda o navázání vztahu sesterských měst mezi Pekingem, Čínská lidová republika a hlavním městem Prahou, Česká republika. Pražští zastupitelé (ANO, ČSSD, KSČM a části ODS) v rámci dohody odsouhlasili i bod číslo tři, kde stojí, že Praha a vláda ČR uznává politiku jedné Číny a dodává, že Tchaj-wan je nedílnou součástí čínského území.

TOP tým zásadně nesouhlasí s touto kontroverzní části dohody a doufá, že  vedení hlavního města svůj postoj ještě přehodnotí. Nerozumíme tomu, proč  musí Praha jako jediné evropské město, které dohodu s Pekingem uzavřelo, přijímat tuto servilní roli.

Nesouhlasíme s přehlížením porušování základních lidských práv a svobod na čínském území na úkor ekonomické spolupráce. Bohužel, tento podlézavý postoj nevidíme poprvé. Připomenout si v této souvislosti můžeme i podpis prohlášení české vlády k Čínské lidové republice – viz stanovisko TOP týmu z května 2014 (https://toptym.cz/prohlaseni-top-tymu-k-postoji-vlady-cr-k-lidskym-pravum-a-samostatnosti-tibetu/) v návaznosti na cestu ministra zahraničí Zaorálka do Číny. Spolupráci s vládami totalitních režimů považujeme za problematickou a nevítáme další a další sbližování s komunistickou Čínou.