Jedním z nejmladších starostů v ČR je předseda TT JMK – Marek Sovka (Rozhovor)

Branišovice – Odmalička nadšený organizátor i aktivní občan. Marek Sovka toužil vést i pomáhat, proto se jako čerstvě dospělý vrhl do politiky. Stal se členem TOP 09 a kandidoval v komunálních volbách v Branišovicích na Brněnsku.
Čtyři roky působil jako místostarosta a své pětadvacáté narozeniny oslavil už jako starosta obce. „Je to divočina,“ hodnotí své dosavadní úřadování mladý muž.

* V devatenácti letech jste vstoupil do politiky. Co vás k tomu přimělo? 
Byly prezidentské volby a všichni nosili trika s Karlem Schwarzenbergem. Hrozně se mi líbila a musel jsem i já takové mít. V Brně na pobočce TOP 09 je prodávali, tak jsem tam jel. Slovo dalo slovo a už jsem něco podepisoval. Ani jsem pořádně nevěděl, co to je.

* Zajímal jste se o politiku v dětství? 
Výhradně o politiku ne, ale zajímalo mě dění v obci. Ve škole jsem byl předseda třídy, v sedmnácti jsem založil Branišovickou chasu, která obnovila tradici hodů a začali jsme organizovat kulturní akce.

* Proč jste se rozhodl právě pro TOP 09? 
Sdílím jejich ideály, ale v obci to není žádné zaštítění. Tam na straně nezáleží.

* Chtěl jste svou kandidaturou v obci něco změnit?
Ano. Chodíval jsem na zastupitelstva a jako místní předkládal návrhy, jak lze vylepšit život v obci. Nebrali mě moc vážně, protože jsem byl hodně mladý. Zastupitelé nám nevycházeli vstříc v pořádání kulturních akcí. Lidé mě poté podpořili, ať to zkusím, když se aktivně zapojuji.

* Setkal jste se už jako politik s předsudky ohledně vašeho věku? 
Samozřejmě. Ze strany některých občanů i zastupitelů. V minulém volebním období se vedení na spolupráci se mnou moc netvářila. Nevěřili mi, ale právě to mě hnalo dopředu. Chtěl jsem ukázat, že i my mladí na to máme.

* Změnil se jejich přístup?
Brzy. Už jako místostarosta jsem se snažil všechno naučit. Začali si toho vážit místní i kolegové. Myslím, že jako starostu mě respektují i starostové z jiných vesnic, kteří jsou mnohem starší. Já o sobě ale říkám, že jsem mladosta, protože jsem mladý.

* Je to v politice výhodou?
Myslím, že ano. Hlavní výhodou spojenou s mládím je dravost. Lidé měli tendenci mě podceňovat. Ale hodně jsem se zajímal například o to, jak přitáhnout do obce peníze z různých fondů a dotací, což pomohlo.

* V letošních komunálních volbách jste získal 226 preferenčních hlasů. To je více než třetina obyvatel obce. Jak jste se cítil?
Nejdříve mi to nedocházelo. Neslyšel jsem na oslovení starosto a nepřipouštěl si to. Poté jsem se cítil trochu arogantně, ale brzy mě to přešlo. Uvědomil jsem si, že mám na starost několikamilionový rozpočet, spoustu lidí, kteří mi věří, a správu obce, aby se nezadlužila, aby prosperovala, aby se tady lidem dobře žilo. Je to velká zodpovědnost.

* Co považujete za nejdůležitější v komunální politice?
Neustálou komunikaci s lidmi. Chci, aby věděli, že to děláme pro ně, aby mi dávali podněty, co kde zlepšit, a aby se nikdy nebáli za mnou přijít. Pokud to má být demokracie, musíme se domluvit na kompromisech, o ničem jiném to není.

* A chodí za vámi lidé?
Chodí i volají. Někdy v noci, v sobotu i v neděli. Ale dal jsem se na vojnu, tak bojuji. Jsem starostou čtyřiadvacet hodin sedm dní v týdnu.

* Stíháte i něco jiného?
Zatím ne. Jsem v úřadu od prvního listopadu, takže se pořád učím. Nemám čas na školu ani na sport, ale počítal jsem s tím. Jsme malá obec, takže si musíme dělat vše sami. Jsme právníci, stavaři i grafici v jednom. A když je potřeba odhrnout sníh, tak vezmeme lopatu a jdeme. A já jsem někdy i psycholog.

* Jak to myslíte?
Zajímám se o trápení obyvatel, abych jim mohl pomoct.

* Narážíte na nějaký odpor? 
Sem tam se najde někdo nespokojený, ale nikdy se člověk nezavděčí všem. Tak to holt je a já jsem starosta všech obyvatel, ne jen těch, kteří mě zvolili, tak se snažím vyjít s každým.

* Plánujete v budoucnu zkusit i vyšší politiku?
Nevylučuji to, ale v současnosti jsou Branišovice na prvním místě a je to tak v pořádku. Teď je pravá chvíle sbírat zkušenosti, které poté mohu zužitkovat. Současná podpora mě navíc drží nohama na zemi. Navíc politika má jít vždy odspodu. Moc dobře nefunguje, když se k vysoké pozici nachomýtne někdo, kdo nerozumí komunální politice a životu v obcích.

* Podporují vás ve vaší kariéře přátelé a rodina?
Přátelé hodně. Mí vrstevníci v Branišovicích tím žijí se mnou. Mamka taky a má sedmiletá sestra chce být v budoucnu političkou. Taťka si myslí, že politici nic nedělají, a je hodně skeptický, ale myslím, že se mě snaží jen chránit.

*Jsou na komunální úrovni intriky?
Jsou, ale u nás to není tak hrozné. Jsme jedna velká rodina. Známe se a jsme si rovni a já jsem jedním z nich.

Kdo je Marek Sovka?
Narodil se 11. listopadu 1993 v Brně. Odmalička žije s rodinou v Branišovicích. Má dvě mladší sestry.

Na střední škole studoval informační technologie. Vystudoval hospodářskou politiku a správu se zaměřením na daně a v současnosti dálkově studuje magisterský obor mezinárodní management na Newton College.

V roce 2013 se stal členem TOP 09. O rok později už jako lídr kandidoval v komunálních volbách v Branišovicích. Strana získala 49,7 procenta a byla druhá. Sovka se stal místostarostou.

V letošních komunálních volbách opět kandidoval jako lídr a stal se jedním z nejmladších starostů v republice.

Zdroj: https://znojemsky.denik.cz/z-regionu/jeden-z-nejmladsich-starostu-sovka-rika-v-politice-jsem-diky-tricku-s-karlem-20181123.html