TOP tým navštívil Letiště Václava Havla

Dopravní sekce TOP týmu zorganizovala v neděli 25. 10. společnou exkurzi na pražské letiště v Ruzyni. Přibližně dvouhodinový program byl plný poučných informací a zážitků.

Když se členové TOP týmu dostavili na Terminál 3, který je povětšinou určený jen pro odbavování soukromých letů, následovala rychlá registrace a bezpečnostní kontrola. Lišila se jen v tom, že bylo umožněno návštěvníkům ponechat si u sebe tekutiny.

Následně mohli přihlášení sledovat hned několik ze 400 vzletů a přistání přímo u hlavní přistávací dráhy. Každé dosednutí letadla na dráhu je spojeno s abnormálním tlakem na pneumatiky, část gumy vždy zůstává na asfaltu. Přistávací dráha se proto musí dvakrát do roka čistit a pneumatiky letadel měnit po každých 120 přistáních. Cena jedné pneumatiky je dnes přibližně 4 500 dolarů.

Dále TOP tým viděl zvláštní VIP salonek, kde je možné udělat prioritní odbavení a pasažéři jsou po čekání v luxusní hale odvezeni limuzínou přímo k letadlu. Poté všechny letištní autobus provezl okolo cargo oblasti, budovy pošty a jednotlivých terminálů. Navštívila se hasičská požární zbrojnice. Účastníci exkurze viděli i jedno z vrtulových letadel, která se po nástupu těch proudových v 60. letech již příliš k letům nepoužívají.

Celkově byla exkurze velice zajímavá a přínosná. Mnohdy člověk vůbec netuší, co vše se na letišti odehrává, aby odbavení cestujícího a vzlet proběhly rychle, komfortně a bezpečně.