Ideová konference TOP týmu v Brně – spousta témat, hodně názorů

Budoucnost Evropy, přijetí eura, skloubení rodinného a pracovního života, školné na vysokých školách nebo kybernetická bezpečnost, vše pohledem mladé generace. To je jen zlomek důležitých témat, která rezonovala na první celorepublikové ideové konferenci mládežnického spolku TOP tým, která proběhla v Brně o víkendu 10. – 12. listopadu 2017.

Na 70 členů TOP týmu z celé republiky se v polovině listopadu sjelo do Brna, kde diskutovali rozděleni do odborných sekcí (zahraniční, společnost, hospodářství, sociální politika, IT, životní prostředí nebo fiskální) o aktuálních a pro ně budoucích důležitých tématech, z jejich perspektivy.

„Mám velkou radost, že o naší první celorepublikovou Ideovou konferenci, byl mezi našimi členy takový zájem. Podařilo se nám prodiskutovat velké množství témat, ať už aktuálních nebo budoucích. V následujících týdnech vše zpracujeme a výsledný dokument dáme veřejně k dispozici,“ řekl Jan Kavalírek, předseda TOP týmu.

„Velmi oceňuji, na jak vysoké úrovni proběhla organizace akce, ale i diskuze mezi členy TOP týmu. Z osobní zkušenosti vím, jak je důležité naslouchat názorům mladým aktivním lidem, a proto jsem je velmi rád nejen navštívil, ale i podpořil. Rád si přečtu výsledný dokument,“ uvedl europoslanec Jiří Pospíšil, který celou konferenci zaštítil.

Příklady diskutovaných témat

Členové sociální komise se shodli, že stát by měl podporovat rodiny ve všech jejich funkčních podobách a podpořit skloubení rodinného a pracovního života. Důležitou částí byla bytová problematika, kde došlo ke shodě na podpoře obnovy bytových fondů obcí.

IT sekce se zaměřila na podporu rozvoje e-governmentu, zavádění jednotného digitálního trhu, podporu IT gramotnosti a vzdělávání, důrazu na bezpečnost. Díky pestré a někdy i velice emotivní debatě se Ekonomické sekci podařilo dospět k výstupu s pozitivním přístupem k fiskální zodpovědnosti a otázce přijetí eura.

Souhrnný třicetistránkový dokument obsahující výstupy z ideové konference TOP týmu bude následně předán straně TOP 09, která z něj může čerpat názory mladých lidí na jednotlivá témata.

Finální verzi dokumentu z Ideové konference najdete zde: Výstupy_Ideové_konference_TOP_týmu