Mladí, kteří hýbou světem

Mladí, kteří hýbou světem I.
Joshua Wong – Plamen Hongkongu

Vzhledem k aktuálnímu dění jsme nemohli jinak než začít s jednou z nejvýraznějších tváří současných protestů v Hongkongu, v nichž jsou hlavní hybnou silou právě studenti, a to Joshuou Wongem.
Na první pohled obyčejný 22letý mladík s dyslexií je studentský aktivista a politik. Svého prvního protestu proti projektu stavby vysokorychlostní železnice XRL spojující Hong Kong s Pekingem se zúčastnil, když mu bylo teprve 14 let a o necelý rok později už založil se svým spolužákem Ivanem Lam vlastní studentskou aktivistickou skupinu jménem „Scholarism“, která začínala s distribucí letáků, aby pak v roce 2012 zorganizovala politickou akci za účasti 100 000 lidí proti zavádění komunistických a nacionalistických osnov ostře kritizujících demokracii do škol. Nejvíce na sebe ale upozornil během tzv. Deštníkové revoluce (pojmenované podle charakteristických žlutých deštníků demonstrantů při protestech proti kontroverzní hongkongské volební reformě), načež byl časopisem Time nominován i na titul Osobnost roku. Joshua je vyznavač nenásilných protestů, podobně jako Milion Chvilek v České republice.
V současné době je tajemníkem hongkongské pro-demokratické strany Demosistō (jejíž vedení má mimochodem průměrný věk pod 25 let), v roce 2017 byl spolu s dalšími aktivisty Nathanem Law, Alexem Chow a celým „deštníkovým hnutím“ nominován skupinou amerických zákonodárců z obou hlavních stran (Demokraté a Republikáni, mezi nimi byl např. republikánský senátor Marco Rubio, který se ucházel o kandidaturu na amerického prezidenta) na Nobelovu cenu míru. Dlouhodobě bojuje především za všeobecné volební právo, jelikož jen 40 ze 70 členů zákonodárného sboru Hongkongu je přímo volených občany, a rovněž za právo na sebeurčení obyvatel Hongkongu, jehož dosavadní status vysoce autonomní části Číny v duchu tzv. čínské politiky „jedna země, dva systémy“ má podle mezinárodních smluv vypršet 1. července 2047, s čímž by jeho obyvatelé mohli ztratit i dosavadní záruky širokých demokratických práv a svobod.
Zároveň má však Joshua kvůli svým politickým aktivitám na kontě už několik zatčení, z toho jedno (necelé dva měsíce od toho posledního) při nedávných demonstracích proti hongkongskému vládnímu návrhu tzv. extradičního zákona, který byl včera předsedkyní hongkongské vlády stažen po brutálním potlačení demonstrace tamní policií. Joshua byl následně propuštěn na kauci.
Protesty ve „Voňavém přístavu“ však pravděpodobně zdaleka neskončily, a demonstrace proti zákonu byly tak jenom součást většího boje za demokratické reformy. Pokud Vás další dění v Hongkongu zajímá, můžeme doporučit Joshuův Twitter, či sledovat naše stránky TOP Týmu Středočeský kraj.

Děkujeme za pozornost,

TOP Tým Středočeský kraj #mladihybousvetem