Když se řekne Utoya

Ostrov, který kvůli jeho tragickému příběhu zná celé Evropa. Nebýt osudného dne 22. července 2011, tak by ostrov lidé znali pouze jako místo, kde norská mládežnická politická AUF (Arbeidernes Ungdomsfylking) pořádá své letní tábory. 22. červenec 2011 však změnil tvář ostrova útok norského ultrapravicového extrémisty Anderse Behringa Breivika, který na ostrově usmrtil 69 mladých norských občanů. Útok měl jen dva cíle. Zničit celou generaci budoucích norských sociálně-demokratických politiků a zničit ostrov, jako místo, kde se tvořili po celé generace budoucí mladí politici.

Po dlouhých debatách se mládežnická organizace AUF rozhodla, že nenechá Breivika zvítězit. Dohodli se, že ostrov nadále bude sloužit jako místo živé památky. Na ostrově byly postaveny dva památníky, ale zároveň se na ostrově znovu začali konat letní tábory a různé akce podporující dodržovaní lidských práv. Jednou z takových akcí byl workshop, kterého se zúčastnil TOP tým.

Jeho hlavním tématem byl boj proti projevům nenávisti a politickému extrémismu. Konal se od 19. srpna do 22. srpna a účastnili se ho zástupci mládežnických politických organizací a neziskových organizací ze zemí V4. Českou republiku kromě TOP týmu reprezentovali mSTAN, Mladí lidovci, Mladá ODS, Mladí sociální demokraté a Piráti.

První část workshopu se věnovala poznaní ostrova a jeho historie, navštívili jsme například budovu památníku, která má v sobě skrytou symboliku.

Okolo budovy je 495 dřevěných tyčí, které znázorňují přeživší teroristického útoku. Samotnou budovu podpírá 69 dřevěných sloupů, které symbolizují oběti. Uvnitř se nachází pozůstatek budovy kafetérie. V této budově jsou vidět stopy po střelbě. V budově památníku se nachází taky časová osa útoku, policii trvalo hodinu a půl, než se dostala na místo a zadržela střelce. Měla k dispozici jen jeden gumový člun, který přetížila a zničila mu motor. Policii tak na ostrov museli dopravit civilisté. Obrovské pochybení ze strany policie! Na časové ose jsou zobrazeny i SMS zprávy mezi lidmi z ostrova a jejich blízkými. Často končí velice tragicky a můžeme vidět stále vetší zoufalost některých rodičů. Tyto SMS zprávy jsou nejvíce emoce vyvolávající připomínkou útoku, mnoho účastníků se i rozbrečelo, mezi nimi jsem byl i já.

Další část workshopu se věnovala už samotnému boji proti projevům nenávisti a politickému extrémismu. Programem nám byla série přednášek, úkolů, prezentací a různých dalších cvičení, které nám pomohli identifikovat co je přesně projev nenávisti, jak proti projevům nenávisti účinně bojovat a jak spolu souvisí projevy nenávisti a politický extremismus.

Přínosem pro workshop bylo, že se ho zúčastnili lidí z různých zemí, s různými politickými názory a z různých typů organizací. Je hezké vidět, že v otázce ochrany lidských práv se shodnou všichni zástupci demokratických mládežnických organizací napříč V4.

TOP tým bude vždy aktivně chránit lidská práva, po workshopu na ostrovu Utoya máme spoustu nových nápadů, máte se na co těšit!

#jsmetoptym

Autor: Karel Pelikán