Jan Kavalírek: Vážím si TOP 09, že se nebojí hovořit i o nepopulárních tématech a má odvahu prosazovat reformy (VICE.COM)

Jak hodnotíte výsledek voleb pro vaši stranu?
Výsledek voleb bohužel zůstal za naším očekáváním. Nyní si z toho musíme vzít zpětnou vazbu, zaměřit naši pozornost i dovnitř vlastní strany, provést potřebné změny a znovu a lépe začít prosazovat naše hodnoty, na kterých jsme TOPku založili.

Co říkáte na celkové výsledky voleb?
Jsou pro nás zklamáním. Bohužel na základě rozložení sil, které z voleb vzešlo, není možné sestavit demokratickou vládu. Mnoho hlasů se podařilo získat nesystémovým či extremistickým stranám.

O co se v rámci kampaně zasloužil TOP tým?
Měli jsme vlastní nové projekty na online, videa, infografiky atp. Hodně jsme působili také v terénu – na stáncích, při kontaktní kampani, při door to door kampani. Snažili jsme se oslovovat mladé voliče. Pomáhali jsme ale i s tradičními projekty, jako například Na pivo s Karlem nebo běhání s Markétou Pekarovou Adamovou.

Co považujete za hlavní faktor nepříliš úspěšného výsledku TOP 09?
Velmi si vážím TOPky za to, že se nebojí hovořit i o nepopulárních tématech a má odvahu prosazovat potřebné reformy pro udržitelnost naší ekonomiky. Mnohá rozhodnutí, která TOPka při prosazování těchto kroků dělá, jsou těžká a nepopulární. Zodpovědná politika je líbivá jen málokdy, protože její výsledek se často projeví až v delším horizontu. Proto se vždy bude obhajovat hůře než populistické kroky, které jsou založené na krátkodobých řešeních.

Co má nyní TOP tým v plánu v následujících měsících?
Upřímně, plánujeme si trochu odpočinout a věnovat se opět našim vlastním aktivitám. Připravujeme programovou konferenci nebo například výlet do moravských sklípků. 🙂 V posledních měsících také nabíráme hodně nových zájemců a rozšiřujeme naše působení do dalších krajů. Je nás už přes 190 a stále se rozrůstáme.

Jak nahlížíte na odstoupení Miroslava Kalouska z postu předsedy TOP 09? Byl to podle vás správný krok?
Jeho rozhodnutí respektujeme. Je to skutečný státník, který věnoval maximum energie obhajobě hodnot, kterým věříme – demokracie, svobody, pravicové politiky a prozápadního směřování naší země. Nyní se však musíme zaměřit na to, kdo se stane předsedou po něm. Rozhodně by to měla být významná osobnost, která naváže na program a hodnoty TOPky a zároveň přinese nový impulz a novou strategii.

Zdroj: https://www.vice.com/cs/article/7x474a/co-rikaji-spolky-mladych-politiku-na-vysledky-voleb