Pane předsedo, děkujeme za skvělou spolupráci

Je pár dnů po volbách, které pro TOP 09 nedopadly vůbec dobře. Vzhledem k těmto okolnostem a také k celkové situaci na naší politické scéně, se rozhodl předseda strany Miroslav Kalousek, že na listopadovém sněmu již nebude kandidovat na žádnou volenou funkci a dal tedy prostor pro nového předsedu. 

My jako TOP tým bychom mu rádi poděkovali za spolupráci a na následujících řádcích jsme shromáždili stanoviska nejen našeho předsedy Jana Kavalírka, ale také našich krajských TOP týmů napříč republikou.

 

Rád bych srdečně poděkoval Miroslav Kalousek za to, že byl předsedou TOP 09. Je to skutečný státník, který věnoval maximum energie obhajobě hodnot, kterým věříme – demokracie, svobody, pravicové politiky a prozápadního směřování naší země.

Stejně tak bych mu rád poděkoval za to, co udělal pro naši organizaci TOP tým a její podporu. Jeho práce si velmi vážím a věřím, že byť už ne z pozice předsedy TOP 09, budeme stále intenzivně spolupracovat. (předseda TOP týmu Jan Kavalírek)

Miroslav Kalousek nebude na listopadovém sněmu TOP 09 obhajovat post předsedy. Vzhledem k výsledku voleb se toto rozhodnutí dalo očekávat a za sebe bych mu chtěl poděkovat za to, že se nebál i přes obrovsky negativní kampaň vůči své osobě pevně stát za svými názory. Z TOP 09 vytvořil stranu, ke které se hrdě hlásím. Moc děkuju pane předsedo! (TOP tým Praha, Petr Kučera)

Během dnešního dopoledne Miroslav Kalousek oznámil, že již nebude kandidovat na pozice celostátního předsedy TOP 09Miroslav Kalousek byl výborný předseda s pevným a jasným názorem, který se nikdy nenechal ovlivnit z druhých stran. Děkujeme mu za vše, co pro TOP 09 i pro TOP tým udělal. Těší nás, že se i nadále bude podílet na udržení demokracie v naší zemi a bude zastávat názory TOP 09 alespoň z poslanecké lavice. Miroslave Kalousku, děkujeme za všechno! (TOP tým Jihočeský kraj)

Musím za celý Ústecký TOP tým poděkovat panu Miroslavu Kalouskovi za úspěšné vedení strany TOP 09 po dvě volební období. Byl to úspěšný a vážený ministr financí a silný zástupce opoziční síly v Parlamentu ČR. O to víc mě mrzí, že chce z vedení strany odejít. 
Bohužel v době demagogie a nepodložených obvinění lidé snadno uvěří pomluvám, které o panu Kalouskovi kolují. A proto doufám, že teď už bude mít větší klid při působení v roli poslance. 
(TOP tým Ústecký kraj, Petr Vidlák)

TOP tým Středočeský kraj si váží, vážil a vždy bude vážit přínosu Miroslava Kalouska pro pravicovou část českého politického spektra.  Přínosu pro TOP 09 jako proevropsky orientované strany, která staví na demokratických ideálech a vládě práva.  Jsme nesmírně rádi, že jsme se mohli podílet na kampani ve Středočeském kraji, kde kandidoval Miroslav Kalousek. Podporujeme pana Kalouska jako předsedu poslaneckého klubu TOP 09 i v jeho roli nejvýznamnějšího opozičního demokratického poslance, v době změn poměrů a otáčení kormidla v české společnosti.  TOP 09 se vydává novou cestu lemovanou tradicí, odpovědností a prosperitou. Svobodná a demokratická loď vyplouvá na svou novou, těžkou plavbu v neklidných vodách.  My můžeme být pyšní, že jsme na palubě této lodi. Nový tým, nová strategie, stejný cíl. TOP tým Středočeský kraj děkuje panu Miroslavu Kalouskovi. (TOP tým Středočeský kraj, Michal Vlček)

Rozhodnutí Miroslava Kalouska znovu nekandidovat do čela strany mi přijde jako logický krok vzhledem k výsledkům voleb a jeho rozhodnutí je třeba respektovat. S jeho odchodem z čela strany tak končí jedna éra TOP 09, na druhou stranu, díky tomuto kroku má TOP 09 šanci na restartování strany, které je nevyhnutelné a domnívám se, že je ve straně dostatek schopných nástupců či nástupkyň. Jako nejvhodnějšího kandidáta bych viděl Jiřího Pospíšila, jehož politické zkušenosti, manažerské schopnosti a pracovní nasazení by mohly znovu vzbudit důvěru v politiku TOP 09. (TOP tým Vysočina, Radek Toman)

Miroslav Kalousek odvedl ve vedení TOP 09 skvělou práci. Jistě v ní bude pokračovat i v Poslanecké sněmovně. TOP 09 má mnoho schopných politiků, kteří mohou převzít štafetu. I s novým vedením však ze svých hodnot nEUhneme. (TOP tým Zlínský kraj, Emil Sedlařík)

Liberecký TOP tým by chtěl poděkovat za všechnu práci, kterou Miroslav Kalousek na pozici předsedy TOP 09 odvedl, za jeho humor a nadhled, ale také za schopnost a ochotu popsat věci vždy pravými jmény. Věříme, že jeho rozhodnutí znovu nekandidovat na předsednický post je správný a promyšlený krok v reakci na aktuální volební výsledky i směrem k dalšímu vývoji strany. Jak MK sám řekl, nepřednesl svůj politický nekrolog, neodchází z politiky a svými zkušenostmi a schopnostmi bude dál přispívat k práci strany a obraně našich společných hodnot. (TOP tým Liberec, Tereza Dlouhá)